POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Pogosto postavljena vprašanja

Odgovorili smo vam na najpogosteje postavljena vprašanja, če imate vprašanje, ki ni zapisano spodaj, nam ga posredujte preko naše e-pošte.

Kaj je Ortodont Takoj?

Ortodont Takoj je spletna poslovalnica in pravna pisarna za pacientove pravice, ki nudi ortodontsko zdravljenje (zobni aparat) brez čakalne dobe v tujini otrokom do 16. leta, ki imajo napotnico slovenskega zobozdravnika in odraslim, ki se zdravijo samoplačniško.

Pacienti, ki imajo napotnico, zobni aparat plačajo po redni ceni in po zaključenem zdravljenju zahtevajo vračilo stroška zdravljenja od ZZZS. Gre za vrsto specialistične storitve, ki jo omogoča EU direktiva o čezmejnem zdravljenju v tujini.

Ortodontsko zdravljenje poteka pri izvajalcih v tujini, v Rijeki ali v Zagrebu, v R Hrvaški.

 

Zakaj je ustanovljen Ortodont Takoj?

Ortodont Takoj je ustanovljen zaradi predolgih čakalnih dob in prekoračenega razumnega časa pri izvajalcih v javni mreži v R Sloveniji. Čakalna doba je pri slovenskih ortodontih od 2-10 let.

Ortodont Takoj omogoči otrokom in mladostnikom prvi pregled za začetek zdravljenja in namestitev zobnega aparata brez čakalne dobe. Tako uresničuje največjo korist s prejetim zdravljenjem in omogoči otroku primerno, kakovostno in zanesljivo ortodontsko storitev, v času njegove rasti in razvoja.

Kako poteka zdravljenje v Ortodont Takoj?

Pacienta naroči starš ali zakoniti skrbnik na 040 481 233 ali na info@ortodont-takoj.si. Skrbnica čakalne liste ponudi in uredi termin brez čakalne dobe za prvi obisk. Ta vključuje ortodontski specialistični pregled, odtis zob in analizo stanja, na podlagi katerih se izdela fiksni ali mobilni zobni aparat.

Imam napotnico, vendar že vloženo pri ortodontu.

Napotnico dvignete in se naročite v Ortodont Takoj. Če je pri sedanjem ortodontu že potekala kaka storitev, zahtevate tudi kopije zdravstvene dokumentacije.

Imam napotnico, vendar mi je ortodont, kjer je vložena ne želi izročiti.

V Ortodont Takoj poslujemo kot pravna pisarna za pacientove pravice in lahko na info@ortodont-takoj.si, vloge@ortodont-takoj.si naročite našo rešitev, s katero vam zagotovimo vračilo napotnice v najkrajšem času. Cena storitve znaša od 35,00 EUR dalje.

Kje poteka ortodontsko zdravljenje in kdo zdravi pacienta?

Ortodontsko zdravljenje poteka v tujini, saj velja EU direktiva za čezmejno zdravljenje v drugih državah članice EU.

Ortodont Takoj ima mrežo ortodontov v Rijeki in Zagrebu.
Pacienta zdravijo specialisti ortodontije, ki ustrezajo količnikom kakovosti, kot jih določa ZZZS in so preverjeno vrhunski strokovnjaki v stroki ter imajo najvišja domača in mednarodna priznanja za rezultate, primerljive z najboljšimi praksami.

Kdo je primeren za zobni aparat v Ortodont Takoj?

Ortodont Takoj sprejema paciente starejše od 12. let, ki imajo stalne zobe in so kandidati za namestitev fiksnega zobnega aparata. Ali mlajše osebe, ki potrebujejo mobilni zobni aparat ali nujno ortodontsko zdravljenje.
So pa idealni kandidati pacienti od 13. leta dalje.

Zakaj je potrebno zobni aparat plačati in nato zahtevati denar nazaj?

Tako določa zakonodaja EU direktive in ZZZS, ki povrne denar za zdravljenje ob priložitvi računa, da je bilo zdravljenje v tujini plačano. Zdravljenje/zobni aparat lahko plačate na obroke (prvi obisk stane 200,00 EUR ali 1000€ - odvisno od izbire ortodonta) ali v enem znesku (cene so od 1.000 do 1.800 evrov na čeljust).

Opomba: Vrsto aparata in čas zdravljenja pove specialist ortodont na pregledu. Kontrole so običajno na 2 meseca. Pacient lahko soodloča o vrsti zobnega aparata, še posebej, kadar želi imeti estetski zobni aparat in je ta dražji. Tudi pri izvajalcih v R Sloveniji se 'boljši/estetski' zobni aparat doplača.

Koliko denarja povrne ZZZS in kdaj vrne denar?

ZZZS povrne znesek v višini, ki je odvisen od stopnje deformacije pri pacientu in na podlagi vloge. ZZZS vrne znesek do cene, ki velja v R Sloveniji in ne več, kot je znašala cena pri izvajalcu v Ortodont Takoj. Tako pacient nikoli ne dobi vrnjen višji znesek od plačanega. Znesek, ki ga vrne ZZZS je lahko nižji, kot ga je plačal pacient (starš), kar v Ortodont Takoj skrbimo s primernimi cenami, saj ZZZS vrne za fiksni aparat do 2.400,00 EUR.

V izogib izgubi svetujemo, da zobni aparat pacient (starš) plača v enem obroku z gotovino, saj dobi 10% popust. Tako je znesek za plačilo nižji in je verjetnost, da bo vrnjen celoten znesek višja.

ZZZS vrne denar običajno v dveh mesecih od oddane vloge.

Kdaj lahko zahtevam povračilo stroška zdravljenja od ZZZS?

Direktiva določa, da lahko strošek zavarovanec zahteva po prvi opravljeni storitvi ali po zaključenem zdravljenju. Ortodontsko zdravljenje ni enkratna storitev, temveč je zdravljenje, ki vključuje obvezne kontrole, zato lahko znesek zahtevate po zaključenem zdravljenju.

Strankam v Ortodont Takoj izpolnimo vlogo na način 'odprte vloge' in na ZZZS prijavimo zahtevo za vračilo vmes, med zdravljenjem, denimo po 6. mesecih, ko so narejene vsaj 3 kontrole in je porabljen material pri zdravljenju. Tako dobi stranka vrnjen znesek po delih in ne le po zaključenem zdravljenju.

Kako naredim vlogo?

Pomembno je, da je vloga narejena pravilno. V Ortodont Takoj nudimo strankam izdelavo vloge ali celovite rešitve, cena znaša 55,00 EUR (plus ddv). Pacient (starš) pa jo lahko izdela sam in se za vsa vprašanja obrača brezplačno na ZZZS.

Kadar pacient naroči celovito rešitev v Ortodont Takoj, jo naroči ob naročilu na pregled ali najkasneje po opravljenem pregledu. Naročilo izvede po telefonu ali preko spleta info@ortodont-takoj.si, vloge@ortodont-takoj.si.

Opomba: V Ortodont Takoj se pod celovito rešitvijo smatra tudi pritožba ali drugi ugovori, narejeni skladno z Zakonom o pacientovih pravicah (ZPacP).

Ali je poleg Ortodont Takoj še kaka možnost za zobni aparat v Sloveniji brez čakalne dobe?

Poleg možnosti čezmejnega zdravljenja ima pacient možnost, da se v R Sloveniji zdravi samoplačniško. Večina izvajalcev s koncesijo, ki imajo prekomerne čakalne dobe in pacienta ne morejo vzeti na napotnico v razumnem času, delajo tudi privatno in lahko starši pacienta zdravijo pri njih na svoje stroške. Pri tem staršem svetujemo, da zahtevajo predračun pred zdravljenjem, saj je ortodontsko zdravljenje in fiksni aparat dražji, običajno pa se plača tudi vsaka kontrola.

Sem odrasla oseba. Ali se lahko zdravim na napotnico?

Napotnica se izda pacientom do dopolnjenega 16. leta. Če imate napotnico izdano pred dopolnjenim 16. letom, se lahko zdravite v Ortodont Takoj tudi po tem, ko ste dopolnili 18. let, pod pogojem, da se do sedaj ali niste zdravili ali pa se niste mogli zaradi razlogov na strani ortodonta in da ste napotnico dobili do dopolnjenega 16. leta.

Osebe starejše od 16. let, ki niso dobile napotnice pred dopolnjenim 16. letom, so samoplačniki.

Vaša vprašanja

Če imate tudi vi vprašanje, nam ga pošljite in ga bomo objavili skupaj z odgovorom.

Ortodont Takoj
Zobni aparat brez čakalne dobe
www.ortodont-takoj.si
M: info@ortodont-takoj.si
T: 00386 40 481 233

Delovni čas: 8-16, pon-pet
Poslujemo skladno z GDPR in ZPacP.

Top